To bardzo smaczne i proste danie, wywodzące się z miejscowości Amatrice w regionie Lacjum.
-
50 dag bucatini (bądź spaghetti);
-
20 dag wędzonego surowego boczku;
-
2 puszki krojonych pomidorów;
-
1 mała cebulka;
-
2 ząbki czosnku;
-
2 świeże ostre papryczki;
-
pół szklanki wina;
-
oliwa z oliwek;
-
sól, pieprz, bazylia;
-
parmezan.
Pokroić boczek w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Na oliwie z oliwek przesmażyć boczek, a następnie wyjąć, odłożyć na talerzyk i trzymać w cieple. Na tej samej oliwie przesmażyć cebulę, czosnek i papryczki. Wlać wino. Kiedy wino odparuje, dodać pomidory z puszki i bazylię (najlepiej świeżą). Utrzeć parmezan i połowę startego parmezanu dodać do sosu. Dusić całość przez kwadrans na wolnym ogniu. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Na koniec dodać do sosu przesmażony boczek, wymieszać sos z makaronem i posypać tartym parmezanem.
|