Agnieszka Michalska-Rajch
Tłumacz przysięgły języka włoskiego i francuskiego w Łodzi
Bucatini all'amatriciana

To bardzo smaczne i proste danie, wywodzące się z miejscowości Amatrice w regionie Lacjum.

  • 50 dag bucatini (bądź spaghetti);
  • 20 dag wędzonego surowego boczku;
  • 2 puszki krojonych pomidorów;
  • 1 mała cebulka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 świeże ostre papryczki;
  • pół szklanki wina;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz, bazylia;
  • parmezan.

 

Pokroić boczek w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Na oliwie z oliwek przesmażyć boczek, a następnie wyjąć, odłożyć na talerzyk i trzymać w cieple. Na tej samej oliwie przesmażyć cebulę, czosnek i papryczki. Wlać wino. Kiedy wino odparuje, dodać pomidory z puszki i bazylię (najlepiej świeżą). Utrzeć parmezan i połowę startego parmezanu dodać do sosu. Dusić całość przez kwadrans na wolnym ogniu. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Na koniec dodać do sosu przesmażony boczek, wymieszać sos z makaronem i posypać tartym parmezanem.