Agnieszka Michalska-Rajch
Tłumacz przysięgły języka włoskiego i francuskiego w Łodzi
Parmigiana (zapiekane bakłażany)

Doskonała zapiekanka z bakłażanów, smaczna na ciepło i na zimno, jako danie główne albo przystawka do mięsa.
Składniki:
  • 4 bakłażany
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 pojemnik przecieru pomidorowego
  • 1 niewielka cebulka
  • bazylia świeża lub suszona
  • sól, pieprz, 1 mała ostra papryczka świeża lub suszona
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • olej ryżowy
  • 2 mozzarelle pokrojone na cienkie plasterki
  • 15 dag tartego parmezanu
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm, plastry układać w metalowym sitku do odcedzania makaronu, posypywać solą (najlepiej gruboziarnistą), na ostatnią warstwę bakłażanów położyć talerz i obciążyć go czymś ciężkim (np. dużym pełnym słoikiem). Odstawić na minimum półtorej godziny.
 
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy, pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki, przesmażyć na gorącej oliwie z oliwek. Dorzucić krojone pomidory i przecier pomidorowy, papryczkę, bazylię, sól i pieprz. Utrzeć parmezan i pokroić mozzarellę w cienkie plasterki.
 
Plastry bakłażana opłukać z soli pod zimną wodą i smażyć na oleju ryżowym
 
W dużym naczyniu żaroodpornym układać warstwami:
  • sos pomidorowy
  • warstwa usmażonych plastrów bakłażanów;
  • sos pomidorowy
  • plasterki mozzarelli i tarty parmezan.
 
Bakłażany najlepiej raz układać wzdłuż naczynia, a raz w poprzek. Ostatnią warstwą powinny być sery.
 
Wstawić do gorącego piekarnika i piec po przykryciem w temperaturze 200 stopni C przez 35-40 minut.