Doskonała zapiekanka z bakłażanów, smaczna na ciepło i na zimno, jako danie główne albo przystawka do mięsa.
Składniki:
-
4 bakłażany
-
2 puszki krojonych pomidorów
-
1 pojemnik przecieru pomidorowego
-
1 niewielka cebulka
-
bazylia świeża lub suszona
-
sól, pieprz, 1 mała ostra papryczka świeża lub suszona
-
3 ząbki czosnku
-
oliwa z oliwek
-
olej ryżowy
-
2 mozzarelle pokrojone na cienkie plasterki
-
15 dag tartego parmezanu
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm, plastry układać w metalowym sitku do odcedzania makaronu, posypywać solą (najlepiej gruboziarnistą), na ostatnią warstwę bakłażanów położyć talerz i obciążyć go czymś ciężkim (np. dużym pełnym słoikiem). Odstawić na minimum półtorej godziny.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy, pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki, przesmażyć na gorącej oliwie z oliwek. Dorzucić krojone pomidory i przecier pomidorowy, papryczkę, bazylię, sól i pieprz. Utrzeć parmezan i pokroić mozzarellę w cienkie plasterki.
Plastry bakłażana opłukać z soli pod zimną wodą i smażyć na oleju ryżowym
W dużym naczyniu żaroodpornym układać warstwami:
Bakłażany najlepiej raz układać wzdłuż naczynia, a raz w poprzek. Ostatnią warstwą powinny być sery.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec po przykryciem w temperaturze 200 stopni C przez 35-40 minut.
|